Zwaargewicht

Review: Tunturi Dumbbellset – Halterset – 15 KG

Datum
Leestijd 5 minuten
Reacties Geen reacties
Auteur Bas

Het was maart en de intelligente lockdown werd aangekondigd. De sportscholen gingen dicht en iedereen moest zoveel mogelijk thuisblijven. Hoe gaan we nu trainen als dat in de gym én buiten eigenlijk niet mag? Er kwam een run op sportartikelen in de online webshops en binnen een week was bijna alles overal uitverkocht. Een van de laatste Tunturi dumbbellsets van 15 KG kwamen mijn kant op.

Dumbbells, kettlebells, yoga-matten en fitness-elastiek gingen als warme broodjes over de digitale toonbank. Ook ik was hier schuldig aan en besloot direct 2 dumbbellsets van 15 KG per set aan te schaffen. De arme postbode, dat is al wat ik dacht toen ik deze set in mijn digitale winkelmandje sleepte. Die moet straks 30 KG naar mijn voordeur slepen, ik hoop dat hij een steekwagen gebruikt.

Tunturi Dumbbellset van 15 KG

Zwaargewicht, stang ook 2 KG

De dumbbellsets kwamen beide in hun eigen doos, netjes ingepakt en met 2 van die plastic straps. De sterke postbode tilde deze zo voor mijn deur. Ik zette de schaar erin en vond per doos 8 schijven, een stang en 2 schroefsluitingen. Natuurlijk wilde ik wel even testen hoe accuraat het gewicht was en pakte mijn weegschaal erbij. Alle gewichten waren precies op gewicht en soms zelfs iets zwaarder dan lichter. De stang zelf weegt ook al zo’n 2 KG. De schijven komen in 0,5, 1, 2 en 3 KG. Bij elkaar opgeteld een 15 KG aan totaal gewicht per halterset. Het basis gewicht zal altijd 2 KG zijn, maar je kan mooie combinaties maken door de kleine 0,5 KG gewichten. De Tunturi dumbbells kunnen ook als 20 KG set gekocht worden.

Tunturi dumbbellset

Schroefsluiting gaat erg snel los

Het was mooi weer en ik besloot om in de tuin te gaan trainen. Ik zette de dumbbells op een gewicht van 12 KG en begon met een lichte training. Er zat alweer wat tijd tussen de laatste sessie in de sportschool en deze training. De eerste ‘bicep curls’ en ‘overhead tricep dips’ gingen goed! Als ik zo een paar keer door ga met trainen, kan ik over een paar weken het gewicht verhogen. Na nog een paar sets merkte ik wel dat de schroefsluiting los kwamen. Gelukkig zit er nog veel schroefdraad op waardoor de schijven niet direct losraken. Voor je aan elke oefening begint, moet je eerst de schroeven voor de zekerheid aandraaien. Metaal op metaal aandraaien geeft natuurlijk niet een hele strakke sluiting. Let hierbij dus op bij elke oefening. Als je een headset op hebt, hoor je de metalen schijven niet rammelen en kan het gebeuren dat de schijven uit de stang komen zetten.

Wisselen van de Tunturi schijven

Tijdens mijn sets wil ik wel graag afwisselen naar andere oefeningen voor de wat kleinere spieren. Ik wil een paar ‘(side) lateral raises’ gaan doen, maar dan heb ik de dumbbell wel op een gewicht van 5-6 KG nodig. Het wisselen is natuurlijk geen probleem, alleen wel even rekenen met de 2 KG die je al hebt van de stang. Maar als ik hierna weer de zwaardere oefeningen wil gaan doen, dan begint het steeds wisselen wel vervelend te worden. Misschien dat ik één dumbbellset licht kan laten en de ander wat zwaarder. Zodat ik met één dumbbell de oefeningen kan gaan doen.

Heb ik 2 dumbbells nodig?

Dat is wat ik mijzelf afvroeg, 3 weken na aanschaf. Ik had nog een paar dagen de gratis retour mogelijkheid. Ga ik er één of allebei terugsturen, want heel lang kan het toch niet duren voor de sportscholen weer open gaan? Ik besloot om één set terug te sturen, want met één dumbbell is prima te trainen. Daarnaast heb ik wat oefeningen gevonden met je eigen lichaamsgewicht en had ik ook een weerstandsband-set besteld.

Is 15 KG genoeg?

Een paar maanden later en fitter zit ik weer terug op mijn oude niveau en train ik bijna met de 15 KG. Er zijn losse schijven te koop van Tunturi, waardoor je toch wel het dubbele aan gewicht op één stang kan uitkomen. Maar let dan wel op dat de ruimte voor de schroefsluiting minimaal wordt en ze dan snel op de grond liggen. Als beginnende sporter kan ik deze set zeker aanraden, je kan dan erg lang vooruit. Maar als je in de sportschool al gauw de 10+ KG dumbbells pakt, dan zou ik de 20 KG set aanraden.

Tunturi verstelbare dumbbellset

Ik kwam er later pas achter dat er ook een verstelbare dumbbellsets zijn. Een halterstang met losse gewichten in een houder. Je klikt de stang hierin, draait aan de zijkanten naar het gewenste gewicht en tilt daarmee gelijk de juiste schijven op. Om te trainen met verschillende gewichten hoef je niet meerdere dumbbells te kopen of moeilijk te doen met verwisselen. Hiermee train je met meerdere eenvoudig te verstellen gewichten met een en dezelfde dumbbell. Een prijskaartje heeft het wel. Waar mijn 15 KG dumbbellset zo’n €40 kost, is de verstelbare van 25 KG zo’n €199.

Tunturi selector dumbbellset

Basis.fit
basis.fit score
Ster - Basis.fit score Ster - Basis.fit score Ster - Basis.fit score Ster - Basis.fit score Ster - Basis.fit score

Een mooie beginners dumbbellset die je makkelijk kan verstellen. Schijven hebben de juiste gewichten en de set is stevig en goed van kwaliteit.

Voordelen
  • Prijs/kwaliteit
  • Mooie beginners set
Aandachtspunten
  • Betere sluiting
  • Losse schijven kunnen bestellen
Bestel hier het product

Wat vind jij van dit artikel?


Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Jouw e-mail wordt niet gepubliceerd


Basis.fit
Auteur
Bas

Fitness is mijn levensstijl! Sinds ik let op mijn voeding, heb ik grote vooruitgang geboekt en nu vind je me vaak in de sportschool of op de padel/squashbaan. Met Basis.fit wil ik jou helpen op jouw fitnessreis, door eerlijke content te delen waarmee jij het beste uit jezelf kunt halen. Stuur me gerust een berichtje!

Instagram van Bas

Alle berichten van Bas

ECHTE CONSUMENTEN REVIEWS Persoonlijke ervaring en eerlijke mening
GEEN GEADVERTEERDE ARTIKELEN Belangeloze oprechte reviews
VOOR EN DOOR FITTE MENSEN Lees en schrijf zelf mee
FOCUS OP GEZOND LEVEN In voeding en beweging