Weg met spierpijn

Review: Aptonia Foam roller – 500 Hard | Decathlon

Datum
Leestijd 6 minuten
Reacties Geen reacties
Gastauteur Ingeborg

Ik was klaar met de spierpijn na het hardlopen en besloot een foam roller te kopen. Lees hierbij haar review van de Aptonia Foam roller. Serieuze hardlopers weten dat de warming up en cooling down een belangrijke invloed hebben op je herstel. Maar uit meerdere studies blijkt dat het gebruik van een foam roller minstens zo belangrijk is.

Het gebruik van een foam roller zorgt voor een verbeterd bewegingsbereik, meer flexibiliteit, betere mobiliteit en ook minder verzuring. Het kan gebruikt worden als (een onderdeel van de) warming up of na de workout als een soort sportmassage.

Aptonia Foam Roller - 500 Hard

Booming markt van foam rollers

Doordat de werkzaamheid van de foam roller is aangetoond en veel professionele sporters er gebruik van maken is de markt in foam rollers booming. De keuze is enorm en het kan lastig zijn om de juiste foam roller te kiezen. We gaan jou hierbij helpen en deze keer leggen we de harde foam roller van de Decathlon onder de loep.

In deze review en hardheid van de foam roller zijn we uitgegaan van een vrouw, mid 30.
Hardlopen: Om de dag
Doel: Halve marathon
Probleemgebieden: Lies en verzuring onderbenen (kuitspieren)

Waarom heb ik deze gekocht?

Sinds ik van 2 keer in de week trainen naar 3/4 keer trainen in de week ging, had ik veel last van verzuring aan mijn onderbenen. Mijn hersteltijd was te kort om vaker te kunnen trainen. Ik besloot op zoek te gaan naar een hulpmiddel die mij kon ondersteunen in spierherstel. Via Runnersworld las ik veel positieve verhalen over het gebruik van foam rollers en ik besloot mij erin te verdiepen. Ik koos voor die van de Decathlon, omdat deze winkel altijd een prima prijs/kwaliteit verhouding heeft. Ik koos voor de harde foam roller (500 hard) omdat ik dacht dat deze meer resultaat kon bieden bij mijn probleem.

Hoe gebruik je de foam roller?

Het ligt eraan wat je probleemgebieden zijn. Voor mij zijn dit dus de onderbenen en dan met name de kuitspieren. Zelf gebruik ik de foam roller voor en na het hardlopen, omdat ik dat zelf het meest prettig vind om mijn spieren losser te maken. Normaal gesproken duurt het altijd een aantal kilometer voordat mijn spieren warm genoeg zijn om lekker te lopen, maar sinds ik de foam roller gebruik is dit een stuk eerder. Na mijn cooling down gebruik ik de foam roller als afsluiter als ik eenmaal binnen ben.

De oefening die ik doe is als volgt: Ga zitten op een matje en leg de foam roller onder je knieën. Plaats je handen naast je heupen ter ondersteuning en rol de onderkant van je benen langzaam op en neer, van je knieën tot je enkels. Draai vervolgens je lichaam wat naar links en rechts om ook goed de zijkanten te rollen.

Na de training doe ik dezelfde oefening maar dan leun ik met één been boven op mijn andere been zodat er wat meer druk op komt en ik dieper masseer. Ik doe elke been in totaal 60 seconden (30 seconden vooraf en 30 seconden achteraf). Langer doe ik niet omdat ik bang ben voor spierschade. Misschien dat een 2e, zachtere foam roller in de toekomst erbij komt.

Wat is het effect?

Tijdens de training zijn mijn spieren eerder warm dus ik zit sneller in mijn ritme. Na de training zorgt de foam roller ervoor dat al mijn knopen uit de spier worden gemasseerd. Oftewel ik kan gewoon na gebruik traplopen en heb geen verzuring of pijn meer. Het zorgt ervoor dat ik mijn hardloopschema gemakkelijker aan kan houden omdat mijn benen pijnvrij zijn. Het gebruik van de foam roller voelt wel wat pijnlijk (zoals een stevige sportmassage) vooral bij het plaatsen van het ene been op het andere been. Maar je voelt de knopen ter plekke verdwijnen en ik vind zelf de pijn niet onaangenaam worden. Je kan natuurlijk zelf bepalen hoeveel druk je zet, maar een beetje pijn moet je wel voelen.

Zorgt de foam roller echt voor minder spierpijn?

Ja! Ik gebruik de roller nu sinds enkele weken en ik zie en voel alleen maar positieve resultaten. Ik kan nu met gemak meer hardlopen zonder daarna veel pijn te hebben door de verzuring. Ook kom ik sneller in mijn hardloopritme doordat mijn warming up intensiever is.

Is rollen beter dan stretchen?

Als hardloper kan ik niet zonder stretchen, voor en na het hardlopen is voor mij ideaal. Ik stretch en roll nu voor en na de training. Is een foam roller een vervanger voor het stretchen? Misschien wel voor mijn probleemgebieden, maar door te stretchen voorkom ik dat ik meer probleemgebieden krijg. Als ik een keer een slechte cooling down heb gedaan, dan merk ik dat ik meteen spierpijn krijg in andere gebieden. Beiden oefeningen zorgen dus bij mij voor een blessurevrij lichaam.

Wat is het verschil tussen goedkope en dure foam rollers?

Behalve de prijs? Ik denk niet dat er veel verschil in zit. Je hebt veel verschillende foam rollers, sommige zijn voor bepaalde sporten of richten zich op bepaalde gebieden met speciale oefeningen. De prijs of het merk is voor mijzelf niet belangrijk. Ik koop liever iets wat werkt maar dat kan duur of goedkoop zijn. Decathlon is in principe niet duur maar vooral de reviews en mijn eigen ervaring met de spullen haalde mij over de streep om deze te kopen.

De Aptonia Foam roller een aanrader?

Ja, het is een absolute musthave voor iedere sporter. Ik kan zelf niet meer zonder. Gezien het formaat van deze is hij misschien minder geschikt voor het behandelen van kleinere oppervlaktes, maar hij is ideaal voor benen, heupen etc. De kans op blessures is een stuk kleiner en je sportprestaties zullen verbeteren. Je zult er geen spijt van krijgen om deze in huis te halen.

Basis.fit
basis.fit score
Ster - Basis.fit score Ster - Basis.fit score Ster - Basis.fit score Ster - Basis.fit score Ster - Basis.fit score

Een foam roller is voor iedere sporter aan te raden, voor zowel voor als na een training. En dan het liefst 2 verschillende, zacht en hard.

Voordelen
  • Goede prijs/kwaliteit
  • Zorgt echt voor minder spierpijn
Aandachtspunten
  • Soms te hard
  • Kan je vloer krassen
Bestel hier het product

Wat vind jij van dit artikel?


Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Jouw e-mail wordt niet gepubliceerd


Basis.fit
Gastauteur
Ingeborg van der Ent

Als fanatieke hardloper doe ik graag mee aan wedstrijden. Zo doe ik elk jaar in 3 dagen alle Disney Run afstanden. Ik probeer graag nieuwe kleding en fitness accessoires uit. Verder let ik op mijn voeding en gebruik ik al een tijdje MyFitnessPal om mijn gewicht en voeding te tracken.

Instagram van Ingeborg

Alle berichten van Ingeborg

ECHTE CONSUMENTEN REVIEWS Persoonlijke ervaring en eerlijke mening
GEEN GEADVERTEERDE ARTIKELEN Belangeloze oprechte reviews
VOOR EN DOOR FITTE MENSEN Lees en schrijf zelf mee
FOCUS OP GEZOND LEVEN In voeding en beweging