Energie sokken?!

Review: STOX Energy Socks

Datum
Leestijd 5 minuten
Reacties Geen reacties
Gastauteur Ingeborg

Tijdens wedstrijden zag ik veel hardlopers met lange sokken lopen. Het bleken speciale compressiekousen te zijn die moeten zorgen voor minder blessures en sneller herstel. Aangezien hardlopers gevoelig zijn voor blessures is het handig om d.m.v. compressiekousen deze eerder te voorkomen dan te genezen. Niet alleen mensen die preventief een blessure willen voorkomen gebruiken compressiekousen maar ook mensen die al eerder een blessure hebben gehad komen uit bij compressiekousen, de kans dat je weer een blessure oploopt is namelijk groot.

Goede hardloopschoenen zijn het belangrijkste item om blessurevrij te blijven maar waarom kopen mensen niet automatisch ook meteen goede compressiekousen? Wij vinden het namelijk een onmisbaar item voor hardlopers (vooral op de langere afstanden). In dit artikel reviewen we de STOX energy running socks.

STOX - Energy running socks

Waarom STOX?

Mijn hardloopmaatjes bleken allemaal de compressiekousen te gebruiken van STOX. Omdat ik zulke goede verhalen hoorde over dit merk besloot ik deze zelf uit te gaan proberen omdat ik vooral op de langere afstanden last kreeg van verzuring. Soms had ik last van ‘zware’ onderbenen, ondanks dat ik de foam roller gebruik om mijn spieren voor en na het hardlopen te versoepelen. STOX richt zich dus niet alleen op compressiekousen voor sporters, maar heeft ook kousen voor de medische branche, reizigers en normaal gebruik.

De preventieve werking van compressiekousen is aangetoond in diverse wetenschappelijke onderzoeken. Zo heeft 93% van de hardlopers met traditionele hardloopsokken last van spierpijn na een run van 10 kilometer, terwijl dit slechts 14% was na het rennen van 10 kilometer met sportcompressiekousen.

STOX energy running socks

STOX Energy Socks - Verpakking
STOX heeft een zeer duidelijke website waar de kousen besteld kunnen worden. Wel moet je de kuitomvang weten en natuurlijk de schoenmaat. Dit is heel belangrijk omdat anders de sok niet optimaal werkt/past. Op basis van deze twee variabelen kom je uit op maat 1, 2 of 3. De levering was vlot en de verpakking heeft duidelijke instructies m.b.t. het aantrekken van de kousen. Dit is namelijk nogal een dingetje omdat de kousen strak moeten zitten met een afnemende compressie van enkel tot knie. De kousen zijn moeilijk aan te trekken doordat ze zo strak zijn, maar door het volgen van de instructies krijg je ze toch goed aan. Wel wat gevloek de eerste keer omdat het wat geduld en oefenen vergt, maar na een paar keer aan- en uit trekken ben je hieraan gewend. Ook worden ze helaas redelijk snel soepeler waardoor je ze gemakkelijker aan krijgt.

Tijdens het hardlopen ervaar ik een soort van energie in mijn kuiten en na het hardlopen zijn mijn kuiten en onderbenen minder stijf en gevoelig. STOX meldt op hun website dat de kousen zorgen voor een optimale bloedcirculatie wat zorgt voor een maximale zuurstofcapaciteit in je benen. Ook hebben de kousen een schokabsorptie, waardoor je minder vermoeidheid ervaart en minder beschadiging in je spieren oploopt.

Onderhoud van de kousen

Goed opletten ook met het ‘onderhoud’ van de kousen: alleen wassen onder de 40 graden, vanwege het elastiek niet in de droger stoppen of op de verwarming hangen. Zoals fervente hardlopers weten moet je je hardloopschoenen tussen de 800 a 1000km vervangen vanwege slijtage. Ik had gehoopt dat de kousen ook zo’n houdbaarheidsdatum zouden hebben, maar helaas blijkt dat de werking toch minder goed is zodra ze uitgerekt raken. De twee paar die ik gebruikte (sinds kerst 2019) zijn toch behoorlijk soepel geworden. Hierbij waste ik elk paar na ze twee keer gebruikt te hebben, op 20 graden. In feite waste ik dus elk paar 1x per week (hardloopschema van 2-3x per week), waardoor de slijtage best snel ging. Ik raad wel aan om twee paar te kopen zodat je kan afwisselen: omdat ze niet snel drogen en je ze anders meteen na het hardlopen moet wassen. Ze zijn niet goedkoop: de running socks zijn €39 per paar.

Ook bij vliegreizigers werden positieve resultaten gerapporteerd. Na een vlucht van vijf uur ervoer 60% van de reizigers die compressiekousen droegen minder pijn en 45% minder opgezwollen benen. Voor personeel met een staand beroep kunnen dergelijke kousen ook een uitkomst zijn. Verplegend personeel zegt tijdens het werk minder last van pijn (84%) en opgezwollen benen (74%) te hebben door het dragen van compressiekousen 3.

Onmisbaar voor hardlopers

De kousen zijn een onmisbaar item van mijn hardloopoutfit geworden. Ik zou niet meer zonder kunnen en merk echt duidelijk verschil tijdens en na mijn workouts. Ik heb tot nu toe door de kousen blessureleed kunnen voorkomen en ik merk dat ik veel sneller herstel en minder spierpijn ervaar (lees: mijn benen voelen niet aan als betonblokken). Vriendinnen van mij hadden veel last van shin splints, maar dit is verdwenen/verminderd sinds ze STOX gebruiken. Ik heb dan zelf geen ervaring met shin splints, maar ik vind het toch de moeite waard om het te vermelden gezien veel hardlopers wel deze blessure ervaren.

STOX heeft ook speciale recovery socks om na het hardlopen te dragen, maar i.v.m. de kosten staan deze nog op mijn wishlist. Deze zou ik graag willen uitproberen om te kijken of ze het herstel na een lange duurloop bemoedigen.

Basis.fit
basis.fit score
Ster - Basis.fit score Ster - Basis.fit score Ster - Basis.fit score Ster - Basis.fit score Ster - Basis.fit score

Omdat ze best prijzig zijn, redelijk snel slijten en je dus minimaal twee paar nodig hebt snap ik het dat mensen twijfels hebben bij de compressiekousen. Ik raad deze STOX 100% aan! Blessurevrij rennen is verademend en ze zijn de investering waard.

Voordelen
  • Minder spierpijn en verzuring
  • Geven voelbaar extra ondersteuning tijdens het hardlopen
  • Beter uithoudingsvermogen (meer energie)
  • Minder kans op shin splints
  • Houden de onderbenen warm in de winter
  • Kousen drogen snel
Aandachtspunten
  • Zijn best prijzig
  • Slijten in verhouding snel
  • Moeilijk aan en uit te trekken (vooral als ze nat zijn)
  • Witte onderbenen, bruine bovenbenen in de zomer :)
Bestel hier het product

Gebruik jij compressiesokken bij het hardlopen?


Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Jouw e-mail wordt niet gepubliceerd


Basis.fit
Gastauteur
Ingeborg van der Ent

Als fanatieke hardloper doe ik graag mee aan wedstrijden. Zo doe ik elk jaar in 3 dagen alle Disney Run afstanden. Ik probeer graag nieuwe kleding en fitness accessoires uit. Verder let ik op mijn voeding en gebruik ik al een tijdje MyFitnessPal om mijn gewicht en voeding te tracken.

Instagram van Ingeborg

Alle berichten van Ingeborg

ECHTE CONSUMENTEN REVIEWS Persoonlijke ervaring en eerlijke mening
GEEN GEADVERTEERDE ARTIKELEN Belangeloze oprechte reviews
VOOR EN DOOR FITTE MENSEN Lees en schrijf zelf mee
FOCUS OP GEZOND LEVEN In voeding en beweging