Stretch it baby

Pilates – Het ideale verjaardagscadeau

Datum
Leestijd 7 minuten
Reacties Geen reacties
Auteur Bas

Wat voor cadeau geef je aan je vrouw die 31 jaar wordt? Patrick’s vrouw was bijna jarig en ze wilden samen op pilates. Patrick zocht en kwam uit bij pilates school met de naam Oh Always Pilates. Wat begonnen is als enkele lesjes, is inmiddels aan het uitmonden in een verslaving. Nu is het letterlijk “altijd pilates”. Zijn verhaal en eerste ervaring met pilates lees je hier.

Omdat het een verjaardagscadeau betrof en ik niet wist of ik het überhaupt wel leuk zou vinden, hebben we ons ingeschreven voor 10 lessen pilates met gebruik van apparaten: 2 lessen per week, vijf weken lang. Wij wonen in Zuid-Korea, dus lespakketten kunnen variëren.

Pilates stretch met apparaten

Pilates is niet goedkoop

‘Wat wil je voor je verjaardag hebben?’
⁃ ‘Ik wil samen op pilates.’
‘Oké, dan gaan we samen op pilates.’

In vergelijking met een normaal abonnement voor een willekeurige sportschool (fitness) kan pilates behoorlijk aan de prijs zijn. Veel mensen schrikken bij het zien van de prijs en haken daardoor snel af. Er is ook pilates zonder apparaten. Het voordeel daarvan is dat het een stuk goedkoper is.

En ja, ook ik schrok bij het zien van de prijs. Wij doen aan 1:2 pilates (één lerares, maximaal twee personen), en dat is sowieso al duurder dan een groepsles. De prijs van 10 lessen kan ik me niet meer herinneren, maar we hebben kort geleden verlengd met 20 lessen. Dat kwam op het moment van schrijven neer op zo’n € 600 p.p. voor die 20 lessen. Je zou natuurlijk zeggen dat die prijs door twee moet voor 10 lessen, maar sportscholen maken de prijs natuurlijk wat goedkoper als je langer bij ze blijft.

Oorsprong van Pilates

Pilates is uitgevonden door de Duitse Joseph Pilates (1883-1967). Hij heeft de oefeningen uitgevonden om soldaten te rehabiliteren, maar ook om mensen met een slechte ademhaling, een slecht postuur en een instabiele balans te helpen. Meneer Pilates heeft een boek geschreven over zijn methode met de titel ‘Return to Life through Contrology’. Contrology is de naam die hij zijn methode heeft gegeven. Joseph Pilates heeft verschillende apparaten ontworpen om zijn methodes kracht bij te zetten. De bekendste is wellicht de Reformer, maar ook de Ladder Barrel en de Cadillac worden veel gebruikt.

Pilates is gebaseerd op 9 principes:

  • bloedcirculatie door middel van ademhaling
  • concentratie
  • controle over je spieren
  • centraliseren: gebruik van de spieren in het midden je lichaam, je zogenaamde ‘core’. van daaruit werk je naar buiten, je ledematen, toe)
  • flow: een oefening bestaat uit enkele bewegingen die netjes in elkaar over zouden moeten lopen, zodat het er enigszins elegant uitziet
  • postuur: verbetert de disbalans in je spieren en verkleint het risico op blessures
  • precisie: kwaliteit boven kwantiteit; beter één perfecte beweging dan veel half uitgevoerde bewegingen
  • ontspanning: ongebruikte, ontspannen spieren zorgen
  • uithoudingsvermogen

Pilates en yoga worden vaak met elkaar vergeleken en/of verward. Er zijn zeker overeenkomsten. Yoga is wellicht iets meer gericht op spirituele aspecten. Omdat zowel yoga als pilates zich allebei richten op kracht, flexibiliteit en fitness komen sommige oefeningen overeen. Maar er is één groot verschil: Pilates richt zich meer op de ‘core’, waar yoga zich richt op flexibiliteit.

Verwachting van de lessen

Voordat de eerste les goed en wel begonnen was, dacht ik: ‘is dit wel iets voor mij? Wat kan ik verwachten?’ Pilates staat in algemene zin toch een klein beetje bekend als een vrouwensport (in ieder op basis van wat ik ervan meegekregen heb). Maar ik kwam er al heel snel achter dat het afzien is, helemaal voor een stijve hark als ik. Zoals de befaamde Rob Geus zou zeggen: ‘man man man.’

Die verwachting kon ik héél snel bijstellen: het is absoluut geen sport waar je te licht over moet denken! Als je fitnesst in de sportschool train je voornamelijk je spieren aan de buitenkant/buitenlaag, en met pilates train je juist de binnenspieren: de zogenaamde ‘core’. Dit heeft als gevolg dat het resultaat dat je boekt niet zo heel snel zichtbaar is, maar laat je niet ontmoedigen: je ziet het misschien niet direct, maar je voelt het wel!

Om even wat context te geven: ik ben fysiek gezien nooit erg flexibel geweest. Ik kon mijn lichaam nooit echt strekken en bewegen zoals de gemiddelde mens dat kan, gewoon puur omdat er weinig rek in mijn spieren zit. Dacht ik.

Sinds we pilates doen, merk ik dat mijn flexibiliteit met sprongen vooruit gaat. Vooral mijn schouders en mijn hamstrings gaan goed vooruit. Ik zit hele dagen achter een computer voor mijn werk, dus wat dat betreft heb ik weinig beweging en zit zelfs lange tijd in dezelfde houding. Ik merkte dat ik vaak hoofdpijn had en last van mijn rug omdat ik een beetje naar voren gebogen zat. Pilates helpt mij aan een betere houding, dus sindsdien heb ik minder hoofdpijn.

De eerste pilates les ervaring

Voor de lessen maken wij dus gebruik van toestellen. Vaak begint de les met wat rek- en strekoefeningen. Tijdens onze eerste les zat ik voor een van de oefeningen in een bepaalde houding en de lerares duwde me een stukje verder (letterlijk ‘pushing the limits’). Na een aantal keer deze oefening gedaan te hebben, in een paar weken tijd, ik merkte dat ik al flexibeler werd. Onze lerares zei dat het haar de eerste keer zelfs een beetje pijn deed toen ze mijn schouders naar elkaar toe duwde, maar dat het nu heel soepel gaat. Het gaat dus de goede kant op!

De dag na mijn eerste les was verschrikkelijk! Ik had werkelijk overal spierpijn en ook de dag daarna was het nog steeds stevig afzien. Ik liep letterlijk als een oude opa. Op m’n werk vroegen collega’s of alles wel goed met me ging. Toen ik vertelde dat ik spierpijn had na mijn eerste les Pilates, klonk er steevast een harde schater.

Flexibeler door pilates

Pilates heeft mij niet alleen geholpen om flexibeler te worden, maar dus ook om mijn postuur en mijn balans te verbeteren. Omdat mijn lichaam flexibeler wordt is het gemakkelijker om te bewegen, te strekken, en voelt alles comfortabeler aan. Als ik m’n schoenen aan doe, sta ik vaak op één been. Voorheen hoefde je maar mijn richting op te kijken en ik viel al om, zo wankel was ik. Maar nu sta ik stabiel als ik één been in de lucht heb hangen. Ook is er al een klein beetje een two-pack te zien. De rest van m’n buik zit nog in de weg, maar met behulp van een dieet ben ik daar ook mee aan de slag gegaan. Over het dieet lees je hier later meer.

Geen typische vrouwensport

Pilates is echt geen typische vrouwensport waar mannen geen voldoening uit kunnen halen of waar mannen zich niet in thuis kunnen voelen. Sterker nog: ik kan het iedereen aanbevelen. Hoe stabieler je lichaam is, hoe beter het is voor je gezondheid. En ja, het is prijzig, maar wij zien het als een goede investering in onze gezondheid. En het allerbeste is nog: dit was een verjaardagscadeau waar ik zelf ook nog iets aan heb!

Wat is jouw ervaring met pilates?


Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Jouw e-mail wordt niet gepubliceerd

Tags:
Pilates

Basis.fit
Auteur
Bas

Fitness is mijn levensstijl! Sinds ik let op mijn voeding, heb ik grote vooruitgang geboekt en nu vind je me vaak in de sportschool of op de padel/squashbaan. Met Basis.fit wil ik jou helpen op jouw fitnessreis, door eerlijke content te delen waarmee jij het beste uit jezelf kunt halen. Stuur me gerust een berichtje!

Instagram van Bas

Alle berichten van Bas

ECHTE CONSUMENTEN REVIEWS Persoonlijke ervaring en eerlijke mening
GEEN GEADVERTEERDE ARTIKELEN Belangeloze oprechte reviews
VOOR EN DOOR FITTE MENSEN Lees en schrijf zelf mee
FOCUS OP GEZOND LEVEN In voeding en beweging