Pump it up

Mijn eerste ervaring met een pre-workout

Datum
Leestijd 4 minuten
Reacties 1 reactie
Auteur Bas

Pre-workouts komen in vele smaken en ingrediënten. Je hebt geen idee welke pre-workout je moet kopen. Die met het mooiste etiket of toch even naar de ingrediënten kijken. Er staan zoveel gekke woorden op de achterkant, geen idee wat het allemaal betekent of hoe je het überhaupt uitspreekt. Ben je klaar voor mijn pre-workout ervaring?

ATP, taurine, arginine, creatine, beta-alanine, dat zijn wel de meeste bekende stoffen die vaak terugkomen. Taurine, zit dat ook niet in die energieblikjes die je vleugels geven? Het zal vast een flinke boost geven. Ah, eentje zonder suiker en de reviews zijn goed. Je kiest een pre-workout met een coole kleur, een lekkere smaak en niet al te duur, let’s go!

Eerste pre-workout training

Voel die pre-workout PUMP

Even het label lezen hoeveel scoops je nodig hebt en na hoeveel minuten het effect zou moeten hebben. Vaak 1 of 2 scoops met wat water mixen. Een beetje gespannen drink je deze energiebooster op, man wat zuur! Alsof je een kauwgomballen-automaat leegdrinkt. Gelukkig is het maar 200ml en in een paar slokken is het goedje verdwenen. Vol verwachting ga je richting de sportschool. De inwerktijd van een pre-workout is vaak zo’n 15 tot 20 minuten, genoeg tijd om naar de gym te fietsen.

Is het de psychologische spanning dat er iets moet gebeuren of voel ik mij nu anders dan 10 minuten gelden door deze pre-workout? Waarom tintelt mijn gezicht en voelt het alsof mijn armen sneller bewegen dan normaal? Je staat letterlijk te springen om te willen bewegen en alle energie die je hebt te gaan gebruiken in het krachthonk. Een warming-up in de sportschool… Nee, IK MOET NU TRAINEN!

Gooi die schijven door het dak heen!

Het is de beta-alanine die het tintelende gevoel geeft. De creatine die de ATP in mijn lichaam verhoogd. En de arginine die mijn bloedvatten vergroot, zodat er meer zuurstof naar mijn aderen kan. Het is een gek gevoel waar niet iedereen tegenkan. Maar het kan zeker motiverend werken om net wat meer herhalingen te doen of zwaarder te trainen. Het zal deels psychologisch zijn, maar met al deze ingrediënten is bewezen dat je écht meer uithoudingsvermogen hebt. Dit geldt helaas niet voor duursporten, enkel korte explosieve spierbewegingen.

De tintelingen gaan weg en je ziet dat je hartslag wel iets hoger is dan normaal. Misschien omdat er 5 koppen espresso’s in die pre-workout zitten of omdat ik zwaarder train dan normaal. Ik heb mooi een uur getraind, met meer kilo’s dan een paar dagen eerder. In de spiegel zie je dat je armen flink groter zijn dan normaal. De hoeveelheid bloed en zuurstof in de getrainde spieren is toegenomen door de pre-workout. Dit zorgt voor de bekende pump: zichtbaar grotere spieren.

Daar komt de bekende pre-workout crash

Energie? Wanneer was dat, waar ben ik? Mijn workout zit erop en thuis aankomen wil je gelijk op de bank gaan liggen. Ik neem een eiwitshake en probeer mijn lichaam weer tot rust te laten komen. Even wat rustigere muziek aanzetten in plaats van die Beastmode playlist. Ik kan mijn armen amper bewegen en wil gewoon op de bank in slaap vallen, dat is het enige dat ik nu nog wil en kan.

Dit is de after-dip, de crash van de pre-workouts. Je hebt álles gegeven en je lichaam’s energievoorraad is op. Het beste is om deze weer aan te vullen met een goede maaltijd, maar ik ga nu echt niet meer koken. Even wat bestellen, iets met eiwitten en gezonde koolhydraten en dan op naar bed.

Slapen? Daar heeft niemand tijd voor!

Mijn hartslag is gezakt, maar nog niet helemaal in de ruststand die ik gewend ben. Normaal neem ik nooit 5 espresso’s nog om 18:00 uur, maar nu met de pre-workout dus wel. Dat wordt een leuke nacht, hier had ik beter over na moeten denken. Je wilt slapen, maar kan nog lang niet slapen!

Heb je echt een pre-workout nodig? Nee zeker niet, ik neem deze ook niet altijd. Maar als je al niet heel gemotiveerd bent om naar de sportschool te gaan, dan kan een pre-workout zeker uitkomst bieden. Je krijgt flink wat energie en het voelt ge-wel-dig! En gelukkig zijn er ook pre-workouts zonder cafeïne. Maar let wel op wat het vervangende ingrediënt is dat je een energieboost geeft.

Wat is jouw pre-workout ervaring?


Johan L.
14 februari 2022

Haha geweldig verwoord. Ik begon met een halve scoop, had toen geen crash. Zit nu op 2 scoops, tijd voor een zwaardere pot. Hard gaan!

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Jouw e-mail wordt niet gepubliceerd

Tags:
Pre-workout

Basis.fit
Auteur
Bas

Fitness is mijn levensstijl! Sinds ik let op mijn voeding, heb ik grote vooruitgang geboekt en nu vind je me vaak in de sportschool of op de padel/squashbaan. Met Basis.fit wil ik jou helpen op jouw fitnessreis, door eerlijke content te delen waarmee jij het beste uit jezelf kunt halen. Stuur me gerust een berichtje!

Instagram van Bas

Alle berichten van Bas

ECHTE CONSUMENTEN REVIEWS Persoonlijke ervaring en eerlijke mening
GEEN GEADVERTEERDE ARTIKELEN Belangeloze oprechte reviews
VOOR EN DOOR FITTE MENSEN Lees en schrijf zelf mee
FOCUS OP GEZOND LEVEN In voeding en beweging