Fitbit fan ondanks Apple fanboy

Fitbit Charge 3 – Mijn smartwatch ervaring

Datum
Leestijd 8 minuten
Reacties Geen reacties
Auteur Bas

Al zo’n 4 jaar draag ik de Fitbit Charge smartwatch, dag en nacht. Wat maakt de Fitbit zo fijn om te gebruiken en wat zijn de functionaliteiten? Ik ben zo’n iemand die nooit een analoge horloge droeg. Iemand die zijn telefoon pakt om de tijd af te lezen, waarom zou je dan een horloge nodig hebben?

Een horloge is een accessoire, een fashion item die je niet voor de functionaliteit gebruikt. Toch gaat mijn Fitbit sinds de eerste dag niet meer af. Behalve om eventjes op te laden 1x in de week, gaat de Fitbit zo snel mogelijk weer om mijn pols voordat het zelfs 100% geladen is.

Fitbit Charge 3 - Zwart / Grafiet

Fitbit Charge 2, mijn eerste smartwatch

Het smartwatch tijdperk was aangebroken, maar toch had ik geen interesse om mee te gaan in deze hype. Ik werd soms al gek van het feit dat ik notificaties op mijn Macbook en iPhone tegelijk ontving. Laat staan dat daarbij ook nog een trilling om mijn pols bij moest komen. Als ik mijn appjes wilde lezen, dan deed ik dat wel op mijn telefoon. Het tracken van mijn hartslag en sport activiteiten waren voor mij de enige pluspunten die ik kon bedenken, maar niet waard voor zijn geld

De Fitbit Charge 2 werd mij aangeboden door een vriendin om uit te proberen. Zij had deze gekregen en had zelf al een Apple Watch waar zij heel blij mee was. Als sportieveling moest ik eraan geloven en ging ik eens kijken of dit iets voor mij was. Even de app installeren, met Bluetooth koppelen en ik kon ermee aan de slag.

Sporten om doelen te behalen

Het is heel fijn om je hartslag te meten, zowel overdag als ’s nachts. Je wordt ook heel fanatiek om al die doelen te behalen. Minimaal 10.000 stappen, 60 actieve minuten, 5 trainingen per week, 8 uur slaap en om je conditie op ‘uitstekend’ te behalen. Dit is allemaal te wijzigen naar je eigen wensen, maar dit is zo’n beetje de standaard set-up.

Als je ’s avonds op de bank wilt ploffen en je ziet dat je nog 1000 stappen moet om je doel te behalen, dan kan dat motiveren om een extra blokje te gaan lopen. Er zijn genoeg mensen die hier echt verslaafd aan raken omdat doelen behalen je lichaam een extra shot dopamine geven.

Dopamine is het hormoon dat ons in staat stelt genot en blijdschap te kunnen ervaren, het komt vrij bij fijne ervaringen. Denk maar eens aan het afwerken van een lijstje, heerlijk eten, of het behalen van je doelen.

Het nadeel bij dopamine is dat het fijne gevoel ook weer snel wegebt. We willen daarna snel weer dit gevoel krijgen en gaan dan weer iets nieuws verzinnen om te behalen. Sport en andere activiteiten blijven ons dopamine geven, daarom kunnen we er snel verslaafd aan raken. Het is belangrijk om kleinere doelen te stellen. Als je je doelen verdeeld in kleinere stappen krijg je elke keer een kleine maar fijne dopamine boost.

Hoe accuraat is Fitbit’s hartslagsensor?

Om effectief je hartslag te kunnen meten is het gebruik van een goede hartslagmeter onmisbaar. De data en hartslag bij het sporten is heel fijn om te meten. Als ik mijn hartslag controleer dan is deze heel accuraat. Terwijl ik mijn hart voel kloppen, zie ik op het scherm hetzelfde ritme als hart-icoontje kloppen.

Om je hartslag te bepalen, flitsen groene ledlampjes van de optische hartslagsensor in je Fitbit-apparaat vele keren per seconde en gebruikt het lichtgevoelige fotodiodes om deze volumeveranderingen in de haarvaten boven je pols te detecteren. Vervolgens berekent je apparaat je hartslag per minuut (bpm). De optische hartslagsensor detecteert een bereik van 30-220 slagen per minuut.

Fitbit gebruikt groene leds om het gedetecteerde signaal van de haarvaten in de buurt van het huidoppervlak te maximaliseren. De optische hartslagsensor maakt ook gebruik van infraroodlicht om te bepalen wanneer het apparaat om je pols zit om de nauwkeurigheid van je hartslaggegevens te verbeteren.

Conditie: Uitstekend voor mijn leeftijd

Mijn doel is om fitter te worden en te blijven. Binnen de app heb je bij het hartslag deel, een pagina over je conditie. Aan je conditieniveau kun je zien hoe fit je bent voor je leeftijd en geslacht. Dit niveau wordt bepaald door je conditiescore. Dat is een schatting van je VO2max, de maximale hoeveelheid zuurstof die je lichaam kan gebruiken tijdens een activiteit. Deze score wordt gebaseerd op je hartslag in rust in combinatie met je gebruikersprofiel. Je kan je VO2max verbeteren door de intensiteit van een activiteit te verhogen.

Mijn score lag zo’n 4 jaar geleden op ‘goed’ met een score tussen de 44,2-49,6. ik kan met trots zeggen dat mijn score nu op ‘uitstekend’ staat, met een score van boven de 55,0. Als ik even wat minder zwaar train of een week rustiger aan doe, dan zakt deze soms nog naar ‘heel goed’ tussen de 49,6-55,0. Dat voelt dan soms als een negatief iets, omdat je weet dat je fysiek beter bent geweest. Ook dit is puur een psychologische mindset, want zelfs dan kwalificeer je nog als heel fit!

Tijd voor de upgrade naar Fitbit Charge 3

Ik was al heel blij met de Charge 2. Deze is spatwaterdicht, heeft aan de zijkant een indrukbare knop voor de instellingen en een tapscreen. Ik deed zo’n 5 dagen zonder op te laden en droeg de Fitbit hierbij dag en nacht. Toch heeft de Fitbit Charge 3 flink wat upgrades. Een groter touchscreen, dunner design en is waterdicht (IP67). Zie hieronder de vergelijking van de Charge 2 en Charge 3.

Fitbit Charge 2 Fitbit Charge 3
Scherm Tapscreen Groter en helderder touchscreen
Waterdicht IP44 (spatwaterdicht) IP67 (waterdicht)
Batterijduur 5 dagen 7 dagen
Ingebouwde GPS Nee, wel mogelijk via smartphone Nee, wel mogelijk via smartphone
Berichten beantwoorden Nee Ja, met Quick Reply’s

Een nóg langere batterijduur, geweldig! Soms red ik het zelfs om de Fitbit 9 dagen 24/7 te dragen zonder deze op te laden. Ik vind het design ook heel clean en zoals eerder aangegeven hoef ik helemaal geen extra app’s of berichten te ontvangen op mijn smartwatch. Je kan de notificaties gemakkelijk uitzetten als je er even geen behoefte aan hebt. ‘S nachts worden de meldingen automatisch op stil gezet als je Fitbit registreert dat je aan het slapen bent.

Wakker worden met de Fitbit

Door een recentelijke software update is er een nieuwe functie bijgekomen: Stille wekker. De Fitbit heeft geen audio output/speaker dus er komt geen geluid uit. Hoe moet je dan wakker worden zou je denken? Door de trillingen die rustig beginnen en steeds meer oplopen totdat je deze uitzet. Je kan hier echt niet doorheen slapen en het fijne is dat alleen jijzelf hiervan wakker wordt en je partner rustig kan doorslapen.

Software verbeteringen

Een punt van aandacht zit in de dagelijkse activiteiten tracking. Soms heb ik aan het eind van de dag wel 100 bergen beklommen als ik mijn Fitbit moet geloven. Ik ben misschien 4x de trap op en neer geweest en toch geeft de smartwatch aan dat ik wel 50x naar boven en beneden ben geweest. Dit heeft natuurlijk ook invloed op de aantal calorieën die je volgens Fitbit dan verbrand hebt. Gelukkig kan een software update hier snel mee afrekenen.

Go Fitbit go!

Ik ben dus heel blij met mijn Fitbit! Nu rest de vraag waarom ik nog niet ben overgestapt naar de 25 gram lichtere Charge 4. Deze heeft standaard een ingebouwde GPS, heeft hartslagzones en een slaapmodus al standaard in de software. Ook kan je hiermee contactloos betalen zonder een special edition zoals bij de Charge 3. Als ik hardloop dan doe ik dat meestal op de loopband in de sportschool, waar ik geen GPS nodig heb. Betalen doe ik met Apple Pay en slaap kan ik al goed tracken.

Vroeger droeg ik nooit een horloge en nu gebruik ik de Fitbit elke dag om mijn fitness-journey te tracken. Misschien dat ik eens over moet gaan naar de mooiere visuelere Fitbit Sense, een waardige smartwatch concurrent.

Basis.fit
basis.fit score
Ster - Basis.fit score Ster - Basis.fit score Ster - Basis.fit score Ster - Basis.fit score Ster - Basis.fit score

De Fitbit Charge 3 is een minimalistische en toch heel accurate fitness-tracker.

Voordelen
  • Waterproof
  • Een accurate hartslagsensor
  • Lange batterijduur, meer dan een week
  • Toont notificaties van SMS, WhatsApp, Nu.nl en veel meer
Aandachtspunten
  • In deze versie zit geen GPS*
  • Met deze versie kan je niet contactloos betalen*
  • Niet compatibel met alle Huawei telefoons
  • Werk niet samen met Apple Healthkit
  • *In de Charge 4 dus wel standaard
Bestel hier het product

Wat vind jij van dit artikel?


Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Jouw e-mail wordt niet gepubliceerd

Tags:
Fitbit Reviews

Basis.fit
Auteur
Bas

Fitness is mijn levensstijl! Sinds ik let op mijn voeding, heb ik grote vooruitgang geboekt en nu vind je me vaak in de sportschool of op de padel/squashbaan. Met Basis.fit wil ik jou helpen op jouw fitnessreis, door eerlijke content te delen waarmee jij het beste uit jezelf kunt halen. Stuur me gerust een berichtje!

Instagram van Bas

Alle berichten van Bas

ECHTE CONSUMENTEN REVIEWS Persoonlijke ervaring en eerlijke mening
GEEN GEADVERTEERDE ARTIKELEN Belangeloze oprechte reviews
VOOR EN DOOR FITTE MENSEN Lees en schrijf zelf mee
FOCUS OP GEZOND LEVEN In voeding en beweging