Hartslagzones

Cardio nodig voor vetverbranding?

Datum
Leestijd 3 minuten
Reacties Geen reacties
Auteur Bas

Je hartslag kan zich in verschillende hartslagzones bevinden. Zo kan je een zone aanhouden om meer uit je training te halen zoals het verbeteren van de conditie of juist om meer focus te leggen op het verbranden van vet.

Hartslagzones zijn per persoon verschillend, de zones zijn afhankelijk van de maximale hartslag. Tijdens mijn krachttraining kan ik ook in verschillende zones zitten. Soms zit ik in de vetverbrandingszone en soms een stap hoger in de cardiozone. Tijdens een krachttraining in een cardiozone, is dat wel goed?

Cardio- en vetverbrandingszone met Fitbit

Fitbit’s trainingszones

Tijdens mijn krachttraining zet ik de workout ‘gewichten’ aan op mijn Fitbit en daarna kan ik zien in welke hartslagzone ik train op elk moment. Hier kan je doelbewust je hartslag in de gaten houden om zo voor je conditie of kracht te trainen. Fitbit kent 3 verschillende hartslagzones:

Vetverbrandingszone

Dit is de eerste versnelde hartslagzone waarbij je 40 tot 59 % van de maximale hartslag gebruikt. Dit is een lage tot gemiddelde intensiteit voor een warming-up. Je verbrandt hier wel wat vet, maar in totaal minder calorieën. Ik ben zelf altijd in de war met deze en de cardiozone. De vetverbrandingszone is niet de zone waar je het meeste vet in combinatie met calorieën zal verbranden.

Je hartslag en ademhaling zijn mogelijk verhoogd, maar je kunt nog wel een gesprek voeren.

Cardiozone

In de zone zit je lichaam tussen de 60 en 84% van de maximale hartslag. Dit is een gemiddelde tot zeer intensieve trainingszone. Je spant je hier flink in, maar gaat nog niet tot je max.

In deze zone voer je waarschijnlijk een intensieve activiteit uit, zoals hardlopen of spinning.

Piekzone

In de piekzone zit je aan je maximale hartslag, hoger dan 85%. Je kan jouw maximale hartfrequentie berekenen door 220, min – je leeftijd te berekenen.

In de piekzone voer je waarschijnlijk een korte, intensieve activiteit uit, die je prestaties en snelheid verbetert, zoals sprinten en HIIT.

Cardio en afvallen

Het is een beetje misleidend met Fitbit als je doel afvallen is. Je wilt dan graag in de vetverbrandingszone trainen, maar met de cardiozone verlies je meer kcal en dus vet. Een cardiotraining is gericht op vetverbranding en richt zich op een hogere hartslag. Wordt je hartslag lager dan kan je de oefening vaak langer volhouden en train je op conditie en behoud van de spieren. Als het je om afvallen gaat, dan kan je beter een minder zware workout doen die je langer kan volhouden. Voor vetverbranding is het zelfs beter om een uur te wandelen in plaats van 10 minuten hard te lopen.

Bewegen is belangrijk voor de gezondheid en zo is ook je voeding. Voeding heeft toch wel het belangrijkste aandeel in vetverlies.

Elk pondje gaat door het mondje

Afvallen en vetverlies heeft voornamelijk te maken met een calorietekort. We sporten zo keihard om calorieën te verbranden. Als we beter op onze voeding letten, kunnen we met minder trainen ook gewoon afvallen. Elke vorm van cardio is effectief om vet te verbranden. Hoe hoger de inspanning, hoe meer je verbruikt en groter het afterburn effect na de training.

Als ik tijdens mijn krachttraining in de cardiozone zit, dan train ik eigenlijk in een te snel tempo. Dan ben ik waarschijnlijk nog niet volledig tot rust gekomen na mijn stukje hardlopen van de warming-up. Ik zou dan meer rust moeten pakken tussen sets en dan lichter of minder herhalingen moeten pakken.

Wat vind jij van dit artikel?


Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Jouw e-mail wordt niet gepubliceerd

Tags:
Cardio Fitbit Vet
Bronnen:
Runnersworld, Fitbit

Basis.fit
Auteur
Bas

Fitness is mijn levensstijl! Sinds ik let op mijn voeding, heb ik grote vooruitgang geboekt en nu vind je me vaak in de sportschool of op de padel/squashbaan. Met Basis.fit wil ik jou helpen op jouw fitnessreis, door eerlijke content te delen waarmee jij het beste uit jezelf kunt halen. Stuur me gerust een berichtje!

Instagram van Bas

Alle berichten van Bas

ECHTE CONSUMENTEN REVIEWS Persoonlijke ervaring en eerlijke mening
GEEN GEADVERTEERDE ARTIKELEN Belangeloze oprechte reviews
VOOR EN DOOR FITTE MENSEN Lees en schrijf zelf mee
FOCUS OP GEZOND LEVEN In voeding en beweging